Historien bag HUDEVAD

HUDEVAD Radiatorfabrik så sin begyndelse i 1936, 3 år før anden verdenskrig. Men faktisk starter historien allerede i 1872 med Hudevad Smedje, der i dag er omdannet til museum. Manden bag HUDEVAD var den arbejdsomme kunstsmed Hans Rasmussen, der år forinden havde arbejdet med udvikling af centralvarmekomfurer og radiatorer. Vedvarende opfindsomhed, initiativ og fleksibilitet blev måske derfor nogle af de kerneværdier, som Hans Rasmussen byggede HUDEVAD på. Han førte bl.a. HUDEVAD frelst og endda endnu stærkere gennem besættelsestiden.

Fra funktionalitet til elegant design
Da toldsatserne for støbejern i starten af 1930’erne blev forhøjet, aftog produktionen af støbejernsradiatorer. Den billigere produktion af pladejernsradiatorer vandt i stedet langsomt frem, og de første håndværksfremstillede radiatorer fra 1929 blev derfor hurtigt afløst af søjleradiatoren, der var svejset sammen af formpresset pladejern.
Fra 1938 påbegyndte HUDEVAD fabrikationen af PLAN radiatorer på norsk licens. Denne pladejernsradiator blev hurtigt efterspurgt pga. sit enkle og elegante design, og PLAN radiatoren blev i 1960’erne HUDEVAD’s hovedprodukt.

Skræddersyet håndværk
Igennem 70’erne, 80’erne og 90’erne blev HUDEVAD kendt for sine skræddersyede radiatorløsninger med højkvalitetsprodukter. Radiatoren skulle ikke længere gemmes væk bag en skjuler, men i stedet være en arkitektonisk del af rummet.
I 1970’erne havde HUDEVAD Radiatorfabrik A/S over 300 ansatte, filialer i både Rudkøbing og Struer og salgsselskaber i både Tyskland, England, Belgien, Frankrig og Canada. Rasmussen-familien ledte trofast og stolt HUDEVAD gennem fire generationer – helt fra håndværk til industri, mens virksomheden langsomt tog verden med storm.

Samarbejdet med Ribe Jernindustri
I 2004 købte Ribe Jernindustri A/S aktierne i HUDEVAD Radiatorfabrik A/S og overtog virksomheden i december 2004.

Ribe Jernindustri A/S blev grundlagt som et metalstøberi af Frederik von Støcken tilbage i 1848. Virksomheden var landskendt for sine støbejernsovne, og denne produktion stoppede først i 70’erne. Siden har virksomhedens primære produktion været pladejernsradiatorer.

Idet HUDEVAD har en stor eksportandel, og Ribe Jernindustri har en stor hjemmemarkedsandel, åbnede samarbejdet op for mange muligheder, der kunne lede til markant fremgang på især eksportmarkederne.

I dag kan HUDEVAD radiatorer ses over hele verden, bl.a. i restauranten i Eiffeltårnet og Operaen i København. Og trods historisk udvikling og omvæltning er navnet HUDEVAD, dets stærke værdier og stolte traditioner til stadighed bevaret.
Vil du vide mere om Ribe Jernindustris historie, kan du læse videre på hjemmesiden her, hvor historiestuderende fra SYDDANSK UNIVERSITET i Kolding har gravet i gemmerne og beskrevet deres "fund".