The National Graphene Institute

Som en del af Manchester University blev The National Graphene Institute påbegyndt i 2013, og i 2015 stod det færdigt. Instituttet, som ligger i Manchester i Storbritannien, er det nationale forskningscenter for alt omhandlende materialet grafen i Storbritannien.

Konstruktionen af bygningen blev finansieret af den britiske regering og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, og den kostede omkring £61 millioner at opføre. Formålet med instituttet er at fremme research indenfor grafen, og huse faciliteter for industriens og universitetets akademikere sådan at der kan samarbejdes om, hvordan grafen kan udnyttes kommercielt.

“At støtte videnskab og innovation er en vigtig del af at bygge et nordligt powerhouse. Det nye Nationale Grafen Institut hos Manchester University vil samle ledende akademikere, videnskabsmænd, og forretningsledere, med det formål at udvikle morgendagens applikationer, og sætte Storbritannien i en ledende position indenfor grafenteknologi,” sagde finansminister George Osborne til Manchester University.

Det imponerende projekt resulterede i en fem-etagers bygning med gladpartisfront. Bygningen indeholder 7.600 kvadratmeter research areal, samt 1.500 kvadratmeter rene rum i klasse 100 og 1000. Inkluderet i dette er der også laser-, optisk-, metrologi-, og kemilaboratorium, såvel som kontorer, seminarie rum, og indkvartering.  

Hudevad Radiators blev en del af projektet da der skulle udtænkes opvarmning. Instituttet har fået installeret fire forskellige Hudevad Radiators modeller, Hudevad P5, Hudevad Plan XV, Hudevad LK, og den britisk efterspurgte Hudevad LST Care. Hudevad Radiators projektværdi var på ca. £45k.

Grafen er en form for karbon der består af plane plader, der kun er ét atom tykt. Det blev første gang isoleret i 2004 af to researchere ved Manchester University, Professor Andre Geim og professor Kostya Novoselov, som begge vandt Nobelprisen i fysik for deres opdagelse med stoffet. Også derfor blev instituttet etableret i Manchester.

“Dette topmoderne institut er et kæmpe aktiv, ikke kun for universitetet og for Manchester, men også for Storbritannien. The National Graphene Institute er en fuldstændig fundamental i den verdensklasse grafen research der blev startet i Manchester,” sagde professor Nancy Rothwell, rektor på Manchester University.

(Topfoto venligst udlånt af Manchester University.)