Sydhavnsskolen: "Byen ind i skolen"

I en storby som København sker der altid udvikling, og mere udvikling stiller højere krav til nytænkning og opfindsomhed. De to punkter er noget Sydhavnsskolen ikke har mangel på.

Den innovative skole åbnede i 2015 i sydhavnsområdet i København, og kan huse omkring ca. 840 elever. Skolen er et ekstraordinært koncept i sig selv, der er udtænkt og designet af JJW arkitekter under temaet ”Skolen ind i byen – byen ind i skolen.” Skolen ligger i et kulturelt byområde så det var vigtigt, at arkitekturen matchede bydelen.

– Vi bringer skolen ud i byen, samtidig med at vi bringer byen ind i skolen. Vi lader nærmest byens gade fortsætte ind igennem skolen på den ene side, mens vi mod havnen åbner skolen helt op. Her gør vi skolens tage til en del af byrummet ved at udforme bygningen således, at det bliver muligt at gå på den. Og inden for udformer vi skolen således, at faglokaler og fællesfaciliteter kan rumme byen på bedste vis udenfor skolens normale åbningstid, siger arkitekt og associeret partner Lars B. Lindeberg fra JJW ARKITEKTER

Fem etagers skole.
Sydhavnsskolens imponerende byggeri er opført i fem etager og har et areal på ca. 10.000 m2. På grund af dens beliggenhed, har skolen et specifikt interesseområde, nemlig havet.

– Skolen får særlig fokus på det naturvidenskabelige og med sin beliggenhed ved vandet, fokuseres specielt på det maritime, ifølge Københavns Kommune.

Som en anden ekstraordinær ting, indeholder skolen ikke kun undervisnings- og faglokaler, men også et produktionskøkken og kantine, en stor tandklinik, sundhedspleje og et værft. Værftet indeholder værkstedsfag og muliggør arbejde med større temaer.

Hudevad blev en del af det spændende projekt, da overvejelserne omkring opvarmning af skolen for alvor tog fat. Overtemperaturer i skoler er tit et stort problem pga. mange store glaspartier, der genererer en voldsom varme på solrige dage, og et stort kuldnedfald på kolde dage.

– Bygherren ønskede at få opvarmning ved hjælp af radiatorer, som trods alt er den mest fortrukne opvarmningskilde, fordi den tilpasser temperaturen hurtigt, sagde Filip Rosenberg, Technical Project Manager hos Ribe Jernindustri.

De klassiske konvektorer som ofte er brugt til et sådant formål, ville man gerne undgå idet de ikke er specielt egnede til et skolemiljø.

– Arkitekten ønskede konvektorer i alle gangene – de er meget hurtigreagerende og kan opvarme en masse glaspartier. Men de lave konvektorer er ikke særlig populære, fordi det ofte ender med, at folk sidder på dem og bruger dem til andre ting. Samtidig indeholder de en masse skarpe kanter.

Bænk og radiator i ét.
Løsningen blev Hudevads Consilio bænk, der var perfekt til formålet. Med Consilio bænke i alle gangarealer åbner det muligheden for masser af siddepladser, arbejdsområder, og samtidig opnår man den vigtige konvektion og nødvendige varme. Derudover blev Consilio også tilpasset lige nøjagtigt det udseende, arkitekterne ønskede. 

– Der er et råt udseende i bygningen derovre, og det kunne arkitekten godt tænke sig at man videreførte i de her Consilio bænke. Vi lavede Consilio’en til gangene med en Kerto-plade på, og så blev den belagt med linoleum. Det gjorde, at udseendet fra gulvet, væggene og alt andet gik igen i selve radiatorne, siger Filip Rosenberg.