Kannikegården, Ribe

Kannikegården i Ribe er et af Esbjerg kommunes helt store stoltheder, idet den har fundet vej ind i både priser og nomineringer for sin enestående arkitektur. Projektet startede med en arkitektkonkurrence i 2012, for at beslutte, hvem der skulle få mulighed for at bidrage med arkitektur i Danmarks ældste by. Ribe rummer i forvejen over 1000 års historie, så den centrale bygning med Domkirken som nærmeste nabo, skulle virkelig passe ind i bybilledet. Det var arkitekterne hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der vandt konkurrencen og designede Kannikegården, som den står i dag.

”Navnet Kannikegården henviser til det kannikekloster, hvis eksistens bevidnes af den ruin, som blev fremdraget under den arkæologiske udgravning af byggetomten. Det er formodentligt resterne af klosterets refektorium, spisesalen, der blev fundet, og ruinen blev ved sin tilsynekomst straks fredet af myndighederne,” fortæller en talsmand for Ribe Domkirke.

Realdania står bag byggeriet, der blev færdigt i januar 2016. Kannikegården er åben for besøgende, men dens hovedopgave er at rumme de administrative behov, som knytter sig til Ribe bysogne samt Ribe Domprovsti, ifølge Realdania.

Ribe Jernindustri har leveret 17 RIOpanel Plan radiatorer i forskellige størrelser, samt en LK lavkonvektor. Radiatorerne er blevet lavet i specialfarver så de passer perfekt til de bygningens unikke interiør.

Kannikegården var først blandt de 356 udvalgte projekter fra 36 lande, der var blevet indstillet til Mies van der Rohe-prisen – opkaldt efter en berømt tysk arkitekt, og en af den moderne arkitekturs pionerer. Bygningen blev blandt de 5 udvalgte finalister, hvilket er kæmpestort givet konkurrenterne. Prisen blev uddelt i maj 2017, desværre ikke til Kannikegården, men det gør ikke projektet mindre imponerende.