Glyptoteket, København

Ny Carlsberg Glyptotek er en integreret del af Københavns kulturhistorie, såvel som et enestående turistmål der hvert år trækker 350.000 besøgende til.

Glyptotekets historie er usædvanlig, men emmer af kærlighed til kunstens verden. Det, der nu er et verdenskendt museum, startede som den private kunstsamling tilhørende bryggeren, Carl Jacobsen, manden bag Carlsberg bryggeri. Jacobsen var en stor kunstelsker og havde en fantastisk samling i sit private hjem, som han åbnede for offentligheden for at dele sin samling. Efter adskillige udvidelser erkendte han dog, at de eksisterende bygninger ikke var store nok til at rumme alle gallerierne, og i 1888 donerede han samlingen til den danske stat på den betingelse, at de ville finde de rette bygninger til at huse udstillingen. I 1897 åbnede Ny Carlsberg Glyptotek i hjertet af København.

- Glyptoteket er et museum for Middelhavslandenes oldtidskultur og dansk og fransk kunst i det 19. århundrede. Grundlæggeren, brygger Carl Jacobsen, ønskede at berige sine bysbørn med kunst af internationalt format. (Glyptoteket) 

I 2011 stod en vigtig del af udstillingen – den smukke Vinterhave - overfor en udfordring angående opvarmning. Det var husarkitekt Dan Ljungar fra Bonde Ljungar Arkitekter, der stod i spidsen for projektet i samspil med ingeniører fra Moe & Brødsgaard A/S. Da Glyptotekets byggeri er fredet, skulle der findes en løsning der respekterede bygningernes historie og samtidig spillede ind i æstetikken i haven uden at stjæle fokus fra den flotte udstilling. Løsningen blev et diskret kunstværk i sig selv: en 16 meter lang Hudevad SC radiator med messinghåndliste på toppen, der samtidig agerer gelænder ved Vinterhavens niveauforskel. 

- Når man skal tilføre nye elementer som radiatorer til et gammelt byggeri, er det vigtigt, at man ikke tager magten ved at sætte noget forkert op. (Arkitekt Dan Ljungar)

Udover den ikoniske sorte og messingbelagte Hudevad SC radiator, er der også monteret eksklusive store Hudevad Plan XV på væggene i andre udstillingslokaler, samt Hudevad P5 radiatorer direkte under de imponerende loftvinduer for at begrænse kuldenedfaldet.  

- Hudevad, oplever jeg, er med på en leg, hvor man udvikler videre på produkterne – derfor Hudevad. (Arkitekt Dan Ljungar)